duminică, 17 ianuarie 2010

Ce inseamna o.k. si despre un pariu castigat...


Ca sa vezi ca eu nu las lucrurile in aer, Liviu, scriu un post despre minunatul "o.k.", foarte utilizat de tine.

Am cautat peste tot. Nimeni nu zice ca tine. De obicei nu vorbesc din amintiri din copilarie (de obicei!).

1.Povestea lui OK pe scurt. Un ofiter american de originer germana semna rapoartele Oll Korect (all correct - nu voia sa renunte la formularea germana). Apoi a trecut la prescurtare iar englezii l-au preluat in aceasta forma.

2.Pe timpul razboiului in Anglia, cand veneau acasa trupele si nu existau pierderi printre soldati, se tinea o tablita in sus pe care era scris 0 Killed? De aici vine prescurtarea O.K., care inseamna "perfect"


3.O.K. sunt initialele unui nene care lucra la o banca iar munca pe care o presta era lipsita de greseli. Colegii de breasla au inceput sa il dea drept exemplu pe nenea asta ,si de atunci se spune despre un lucru perfect, foarte bun, ca ar fi ok.

4.Cea mai interesantă ipoteză este cea potrivit căreia celebrul O.K. provine de la iniţialele lui Otto Kraus. Acesta a lucrat la fabrica de automobile a lui Henry Ford, pe post de controlor tehnic de calitate. Orice maşină care ieşea de pe banda de montaj era considerată apta de a fi pusa in circulatie, doar dacă Otto Kraus îşi ştanţa iniţialele undeva pe caroseria ei, adică dacă îşi dădea OK-ul. Asa se demonstra calitatea unei masini (din nou observi, Liviule, ca foloseau ok-ul pentru a marca ceva superior, ceva foarte bun, ceva caliativ).

5. Printr-a saptea, profa mea de engleza (nascuta si traita acolo, la mama limbii pe care o preda), mi-a stricat media pentru ca am rostit expresia "foarte ok" la ora ei. Mi-a explicat urland ca e pleonasm si m-a rugat sa nu mai repet greseala, ca ea s-a saturat de analfabetismele noastre. "Cine naiba v-o fi invatat sa vorbiti asa?"


Si ca sa te iau altfel, Liviule, te intreb ca de la scanteie la vier, din gura carui englez ai auzit tu, la viata ta, spunandu-se "very ok"? Nu ai auzit. Astia nu se arunca atat de repede in vraja pleonasmului. Prin urmare, tu, ca un roman (jumate englez), trebuie sa te straduiesti sa perpetuezi specia si sa lasi ok-ul sa fie ok. Nu il dezmembra, nu-i modifica sensul. FOARTE OK este pleonasm si punct.

Luand in considerare cele prezentate mai sus si amintindu-mi, printre altele, de pariul pe care l-am facut sambata la Bella Italia (si parca a taiat Naruto), imi esti dator cu un latte macchiato. Daca iti recunosti greseala te iert, ca-i vreme de criza, iar animalele sunt si ele oameni (vorba lui Stefan).

10 comentarii:

 1. interesant :D nu stiam de unde vine exact "cuvantul"

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt de acord cu profa care ţi-a stricat media pentru "foarte ok"!
  Aşa ar trebui să procedeze toţi profesorii, în special cei de română şi engleză ca să dispară o dată pentru totdeauna romglezismele!

  RăspundețiȘtergere
 3. singura explicatie e aiai cu trupele englezesti ... zero morti :)
  Dar nu am inteles... pe timp de criza renunti la ceva gratis ? :D

  RăspundețiȘtergere
 4. pentru ca tu mi-ai spus sa-ti zic asa, eu iti respect decizia: VACOOO ERAI a8aaaaa!!! :D:D:D

  semnat CRISTINA ;) fosta si actuala ta colega de clasa....:-@

  RăspundețiȘtergere
 5. hai sa iti marturisesc si eu intamplari din istoricul propriu draga si acida scanteie. eu pana sa invat engleza la gradi,gimnaziu si liceu am invatat engleza din filme si din pacate in engleza americana pe care eu o practic mai mult decat cea britanica expresia argotica de altfel ,ce tine de jargoanele bronxului si a altor cartiere faimoase este des intalnita aceasta sintagma:P. Imi recunosc greseala dar doar pe jumatate.Oricum cafea nu iti dau,pe langa ca ti-ai incalcat juramantul,iar daca totusi vrei sa tin pariul,nu cred ca vrei doar juma de plic de cafea sau ceva in genu. In intalnirile viitoare am sa incerc sa imi sustin teza enuntata aici asupra veridicitatii argumentului meu cum ca "very ok" american este folosit,am sa iti aduc cateva secvente si frame-uri in care se intampla efectiv.Iar eu dintr-o traducere intocmai, din inertie ,doar O DATA :P am scos pe gura foarte ok. Da utsy,si io te iubesc:P. In speranta ca o sa mai aud si de bine de mine in alte posturi,legat de ce facem sau ce vom face noi te salut cu FSSSS!

  RăspundețiȘtergere
 6. fain, chiar nu stiam de doua dintre semnificatii al lui "ok" :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Stiam despre Otto Kraus ce lucra la Ford.
  Simpatic raspunsul tau.

  RăspundețiȘtergere
 8. O.K isi are originea in exclmatia pur romaneasca ,,o chei!,, si nu in bazaconiile scrise de diversi internauti. Se spune ca un american venit in Romania , pe timpul lui X Vodă, a trecut prin Cheile Bicazului , dinspre Moldova spre Lacul Rosu având drept calăuză un moldovean care l-a vazul maretiei stâncilor a exclamat ,,O chei!,, Americanul neintelegand limba română si nici pe cea moldoveneasca a preluat exprezia ca pe o exclamatie in semn de admiratie. Dupa secole expresia s-a intors ca americanism in Romania snobilor!

  RăspundețiȘtergere